Две жртви од студот во Албанија
Напишано од Глигор Тодоров
четврток, 1 јануари 2015

Есктремно ниските температури и високата снежна покривка се причина за смртта на две лица во Албанија.

 

 

Споредн онлајн изаднието на весникот „Шекули“ станува збор за Теодораќ Демби (76) жител на албанскиот град Корча и Мухарем Топчи(53) од селото Брачај,кај Корча.

 

Безживотното тело на Демби било пронајдено во близина на училиштето „Исмаил Ќемали“ во Корча. Втората жртва, Топчиу било психички болно лице а неговото тело го пронашле блиски роднини.

 

И кај двајцата смртта, според лекарите настапила од премрзнување. Подрачјето на Корча, во југоисточна Албанија е познато по многу ниските теператури секоја зима.

 

Поради ниските температури и големи снежни врнежи повеќе делови на Албанија се без електрична енерија, а многу планиски села се завеани.Тешко се одвива и патниот сообраќај поради голомразица.

 

Извор - Радио Слободна Македонија