Денеска во попладневните часови, односно во 14:30 часот во близина на градот Катанија, поточно во градчето Мистербјанко кое се наоѓа на 9 км од Катанија беше формирано торнадо. По неколку минути торнадото се распадна без да предизвика материјална штета.